Siakap
tiga rasa
Oleh:Nurul
Syahida Mohamed
Like:
Buku Resepi
Bahan-bahan
1 ekor
ikan siakap
1 inci
halia dihiris halus
3 biji
bawang putih dihiris halus
4biji
bawang merah dihiris halus
1/2
batang timun dipotong panjang
1/2
batang lobak merah dihiris memanjang
3 ulas
nenas dipotong ikut ira
30g bunga
kubos dipotong ikut bunga
5 batang
jagung kecil dipotong panjang
5 sudu
sos cili
4 sudu
sos tomato
3 sudu
sos tiram
5 biji
cili padi dipotong dua
7 sudu
besar minyak masak
7 sudu
tepung jagung
Sedikit
garam
Sedikit
air
Cara
penyediaan
1.
Panaskan kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris
sehingga naik bau.
2.
Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram dan sedikit air. Kacau sehingga
hampir masak.
3.
Kemudian masukkan timun, lobak merah, bunga kubis dan jagung kecil sehingga
empuk.
4.
Masukkan pula cili padi, nenas dan garam sehingga kuah tiga rasa masak.
5. Salut
ikan siakap dengan tepung jagung, kemudiaan goreng sehingga kekuningan.
6. Hidang
ikan di dalam pinggan dan tuangkan kuah di atas ikan siakap tersebut.
blog saya
satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan