Sabtu, 22 Mac 2014

PARU GORENG BEREMPAH

share dari link fb ~1001 Idea Masakan & Makanan

PARU GORENG BEREMPAH

1 kg paru - direbus dengan sedikit garam, toskan dan dihiris nipis-nipis
sedikit cuka
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya

Bahan Tumbuk:

1/2 sudu besar biji ketumbar
1/2 sudu besar biji jintan manis
1/2 sudu besar biji jintan putih
1/2 inci kunyit hidup

Bahan Kisar:
12 tangkai cili kering
3 tangkai cili merah
20 ulas bawang merah

Caranya:
Gaulkan paru yang dihiris nipis dengan bahan tumbuk dan sedikit garam. Perapkan dalam setengah jam. Goreng hingga garing.
Keluarkan minyak goreng, tinggalkan anggaran 1/2 cawan. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing, perisakan dengan garam, gula dan sedikit cuka.
Bila hampir kering masukkan paru, balik-balikkan hingga sebati. Hidangkan.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan