Rabu, 23 Januari 2013

Crispy Onion Ring Oleh:Puspa Wangi


share dari link fb ~Buku Resepi


Crispy Onion Ring
Oleh:Puspa Wangi

Bahan: 
Bawang Holland berapa byk ikut suka
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
Air soda 1 cawan
Bahan perasa (garam, blackpepper, cayenne pepper, garlic powder and etc)
Bread crumbs * sy buat sendiri sahaja

1. utk buat bread crumbs, panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius. Ambil 7 keping roti apa sahaja pun dan mesin sehingga hancur menggunakan dry blender. Campurkan dgn sedikit garam. Bakar selama 10 min atau sehingga telah garing.
2. Campurkan tepung gandum, jagung, air soda. Kacau sebati. Tekstur yg tepat adalah sedikit pekat. Campurkan bahan perasa. Simpan di dalam peti sejuk selama 30 min utk hasil yg lebih rangup.
3. Panaskan minyak, potong bawang dan kemudian leraikan. Celupkan dengan batter yg telah dibancuh, kemudian menggunakan garfu, angkat dan gaul dengan bread crumbs. Kemudian goreng sehingga kekuningan.

Selamat mencuba! Tak payah beli dah lepas ni sbb mmg sgt mudah dan sedap! :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan