Khamis, 10 Januari 2013

Seafood Salad


Seafood Salad 
Oleh: Ida Rahman

Bahan2:
-5 ekor sotong sederhana besar (dipotong 2 inci lebar)
-10 ekor udang sederhana besar (dibuang kulit)
-Secubit garam
~dicampur semua dan direbus selama lebih kurang 5-10 minit... Dan tos kan~

- Sebiji timun dipotong kecil2 mengikut citarasa rupa parasnya.
- Separuh lobak merah dipotong kecil atau mengikut kesukaan kita.
- 3,4 kelopak daun salad dipotong kecil
- Sebiji bawang besar dihiris halus
- 2 tangkai serai dihiris halus2
- 2 biji limau purut

Campurkan semua sayuran, hirisan bawang, serai dan air perahan limau purut bersama sotong & udang yg telah direbus. Gaul sehingga rata bersama secubit garam. Pastikan rasa masam limau terasa. Tambahkan perahan limau sekiranya kurang.
Dan hidangkan. Boleh dimakan bersama nasi atau begitu sahaja.
Hidangan untuk 3-4 orang.

Selamat mencuba! :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan