Khamis, 7 Mac 2013

Resepi Ikan Pari Tumis Berempah


share dari link fb ~Buku Resepi


Resepi Ikan Pari Tumis Berempah.
Oleh:Ainun Mamat
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bahan²:
500gm Ikan pari
1 biji bawang besar
1 bungkus rempah kari
(sy suka guna rempah kari daging)
Sedikit air asam jawa dan daun kari
Sedikit minyak utk menumis.
Garam dan serbuk perasa secukupnya.

Cara²:
Basuh ikan dan rendam dgn air asam jawa 15 minit. Utk hilangkan hanyir ikan.

Kisar bawang besar,gaul bersama rempah kari dan daun kari, kemudian tumis hingga rempah masak @ pecah minyak. Masukkan ikan dan sedikit air garam dan serbuk perasa.. Agak² ikan dah masak boleh dah tutup api..
Senang je kan? Selama mencuba.
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan