share dari link fb ~ Buku Resepi
Blueberry Cheese cake
Oleh:Zila Sofiya
*yg dalam kurungan jika mahu buat setengah adunan
• Bahan A:
• 250g cream cheese(125g)
• 50g butter(25g)
• 100 ml susu segar (fresh milk)-(50ml)
• 6 biji kuning telur(3biji)
• 1 sdb jus lemon(1/2 cuka)
• 1/4 sdk garam
• 60g tepung kek / tepung superfine(30gm)
• 20g tepung jagung (cornflour/
• Bahan B:
• 140g gula (granulated sugar)(60gm)
• 6 biji putih telur(3 biji)
• 3/4 sdk jus lemon(suku sdt cuka)
Cara-cara-
1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler(atas api kecil pun boleh smbil kacau dgn whisk). Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/c td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj)-sy guna whisk..
2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati.
4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm loyang.
5. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara bain-marie (waterbath), pd 160*c..caranya loyng besar cikit ltk air panaskan dlm oven sekejap,dn masukkan loyang adunan yg nk dibakar tadi dlm loyang yg berisi air.....guna api bawah shj..5 mnt takhir api atas bwh(jika dh nmpk kuning kt permukaan tk perlu api atas,cucuk..masak ttup oven.. Hias dengan blueberry di atasnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan