Ahad, 28 April 2013

Kek Coklat Moist


share dari link fb ~Buku Resepi

Kek Coklat Moist
Oleh:Seharum Kasturi
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bahan2:

1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan mentega cair
1/2 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder (diayak)
1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak)
3 biji telur (Gred A)
Sedikit esen vanila
Sedikit emulco

Cara2nya:

* Campurkan serbuk koko,gula,susu cair,susu pekat,mentega cair,esen vanila dan sedikit emulco ke dalam periuk.

* Letakkan di atas api sederhana.

* Bahan-bahan tadi dikacau menggunakan whisk sehingga sebati.

* Tutup api dan biarkan ia suam buat seketika.

* Sementara itu,pukul telur sehingga kembang.Kemudian,masukkan telur ke dalam adunan koko tadi.

* Tepung gandum yang diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat dicampurkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.

* Gaul adunan sehingga sebati dan tuangkan ke dalam loyang.

*Selepas itu,kukus adunan itu selama 1 jam.Jangan lupa untuk menutup adunan itu dengan aluminium foil agar wap tidak menitis ke dalam adunan.

Untuk topping:

250 gram coklat masakan
1 sudu besar mentaga
130 ml whipping cream
Cara2 membuat topping:


* Untuk cairkan coklat masakan itu,gunakan kaedah double boiled.

* Setelah coklat cair,baru masukkan mentaga dan whipping cream.

* Kacau guna whisk sehingga sebati.

* Tutup api dan sedia digunakan.
Tips : Pastikan kek yang dikukus tadi sejuk dahulu sebelum diletakkan topping.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan