resepi kek lapis shafira / strawbwrry hancur
1. 11 biji telur gred A
2. 454 -500 gram butter
3. 1 tin susu
4. 500 gram gula
5. 500 gram tepung hongkong / gandum
6. 150 gram horlick
7. 10 sudu strawberry yg telah dihancurkan / blander
8. 3 sudu overlate.
9. pewarna pink dan ungu.
10. loyang saiz 8x8
12. kertas minyak
cara membuatnya
1. pukul telur, gula, overlate,
butter sehingga kembang...
2. tuangkan horlick dan tepung serta pukul sehingga sebati...
3. setalah kembang, tuangkan strawberry hancur yg telah diblander itu tadi kedalam adunan..
4. tuang acuan kedalam dua bekas iatu bekas A utk bewarna pink dan bekas B utk bewarna ungu... (sebelum itu, tuangkan sedikit pewarna tau! )
5. sediakan loyang dan kertas minyak, kemudian bakar menggunakan api atas... bakar secara berselang seli dimulakan dengan satu sudu besar adunan A dan setelah masak tuangkan satu sudu Bekas B, ulang langkah ini sehingga tinggi loyang...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan