Agar-Agar Telur Mata
Oleh:Zatie Cookies
Like: Buku Resepi
Bahagian merah:
1 paket agar2 (20gm)
1.5 liter air
½ cawan perisa oren (kordial)
½ cawan gula
Masak kesemua bahagian merah hingga agar2 dan gula cair,setelah itu isikan ke dalam acuan kuih lompang,biarkan keras.
Bahagian putih:
1 paket agar2 (20gm)
1.5 liter air
1 cawan gula
½ cawan susu cair
Masak agar2,air dan gula bersama hingga cair,tutup api baru masukan susu cair.*(jangan masuk susu cepat untuk elak susu berketul).
Cara2 membuatnya:
Keluarkan agar2 merah dari acuan lompang,susun ke atas Loyang agar2 yang seakan leper secara telungkup,susun sebanyak 9biji.jarakan susunan,setelah elok di susun tuangkan bahagian putih dengan perlahan di sisi Loyang,kena berhati hati untuk elak agar2 merah bergerak,tuang hingga agar2 merah tenggelam separuh,biarkan sejuk,baru di terap dengan acuan agar2 bentuk bulat dan bergigi,*(jika ada satu je Loyang,jangan risau agar2 berlebihan.boleh buat ulangan yang sama,Cuma panaskan agar2 bahagian putih di atas api yang kecil,ia akan mencair semula dan bolehlah buat agar2 seterusnya,jumlah agar boleh dapat 40biji kesemuanya,*(acuan agar2 senang di dapati kedai jual bahan kek).*(rupa Loyang pula seperti Loyang buat kek,tapi loyangnya tak tinggi rupa seakan leper).harap anda semua faham cara nak menbuatnya.
blog saya
satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
loyang untuk agar2 putih tu cmnr eik?teringin nk buat...
BalasPadam