BINGKA ROTI & JAGUNG
BAHAN-BAHANNYA
3 biji telur gred A
150 g gula kastor
100 g mentega, dicair dan sejukkan (mat guna 70 gram)
1/2 camca teh garam
300 g roti putih, didadu kecil2
200 g tepung gandum
1 liter santan
1 camca teh esen vanilla
200 g jangung krim dalam tin
CARA MEMBUATNYA
Dalam satu bekas, satukan telur, esen vanilla dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega cair dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan dan kacau hingga semua sebati.
Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan aluminium foil, sapu juga aluminum tadi dengan mentega.
Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong.
BAHAN-BAHANNYA
3 biji telur gred A
150 g gula kastor
100 g mentega, dicair dan sejukkan (mat guna 70 gram)
1/2 camca teh garam
300 g roti putih, didadu kecil2
200 g tepung gandum
1 liter santan
1 camca teh esen vanilla
200 g jangung krim dalam tin
CARA MEMBUATNYA
Dalam satu bekas, satukan telur, esen vanilla dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega cair dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan dan kacau hingga semua sebati.
Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan aluminium foil, sapu juga aluminum tadi dengan mentega.
Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong.
blog saya
satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan