Oleh:Noor Abdul Rahim
Like: Buku Resepi | www.BukuResepi.com
1 cawan dhal Channa - direndam 4 jam & setelah dibersihkan, dikisar
1 biji bawang besar size kecil - dicincang
1 batang lada hijau (boleh tambah ikut suka) - dicincang
1 tangkai daun kari - dihiris
500g udang - dicincang kasar
1 sudu kecil rempah masala
1 sudu kecil serbuk jintan
garam secukupnya
1 sudu kecil gula
3 sudu besar tepung gandum
minyak untuk menggoreng
cara-cara:
1. Satukan kesemua bahan. Gaul hingga sebati.
2. Basahkan tangan sebelum ambil adunan untuk dibentuk kan. (basahkan tangan jgn sampai air menitik pulak)
3. Goreng didalam minyak yg cukup panas hingga kecoklatan (jaga jgn hangus & api jgn terlalu besar). Toskan sebelum dihidangkan.
** Boleh dapat 12 keping size sederhana
blog saya satu lagi
boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan