Sabtu, 9 November 2013

APAM TAPAI NASI


share dari link fb ~Buku Resepi

APAM TAPAI NASI
Sumber: Anna Chik
Oleh : shahanim md desa

tapai nasi
1 cawan nasi sejuk
1 sudu kecil ragi - hancurkn dn ayak ats nasi, gaul dn perapkn 3 malam sehingga mnjdi tapai


Bahan2:
*1 cawan tapai ( cara membuat tapai seperti di atas )
*1 cawan gula (sy ltk 1/2 ja)
*2 cawan air
3 cawan tepung beras
1 paket eno 
kelapa parut putih + sedikit garam (optional)

*blander bahan yg brtanda sehingga halus.. kemudian tuang ke dalam tepung beras.. gaul sebati..( perapkan semalaman )….kalau nk buat minum petang.. pagi boleh siapkan adunannya.. petang boleh dikukus…

Esoknya.. campurkan eno 1 bungkus kecil kedlm adunan perapan semalam..
Gaul bg eno sebati dan adunan akan kembang dua kali ganda.. panaskan kukusan dan bolehlah mula dikukus. 
Kukus 15 minit sehingga masak..
Apam yg panas2 tidak boleh dikeluarkan lagi dr acuannya. Tunggu sehingga suam/sejuk..
Kalau tidak, apamnya tidak cantik… 

* sapu minyak pd loyang atau acuan kecik yg hndak dikukus...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan