Ahad, 24 November 2013

Resepi doh pau.

share dari link fb ~Buku Resepi


Resepi doh pau.
Oleh:Fatin Hannani
Like:www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan:
500g tepung pau/tepung hongkong (saya guna tepung gandum je)
250ml air suam2 kuku
11g yis kering
15g baking powder
130g gula kastor
5g garam/1 sk garam (rata)
30g shortening(saya guna mentega je)
Inti-optional:kacang merah/kaya/kentang ayam/sardin

Cara-cara :
1.Masukkan bahan kering seperti tepung,garam,gula kastor,baking powder ke dalam mangkuk besar.
2. Dalam mangkuk kecil,campurkan yis kering dan air suam.Kacau dan sebatikan sehingga berbuih.
3.Masukkan campuran air dan yis ke dalam bhn kering td sedikit demi sedikit.
4. Pukul adunan menggunakan hook beater.
5.Masukkan pula shortening ke dalam adunan.Sebatikan dan pukul secara perlahan selama 5-7 minit/sehingga adunan menjadi doh iaitu adunan tidak melekat di dinding mangkuk.
6. Setelah menjadi doh,uli-ulikan dengan tangan beberapa minit.Biarkan/Perap doh dengan plastik selama 1-2jam /hingga doh mengembang 2 kali ganda (bergantung kepada cuaca)
7.Tumbuk-tumbukkn doh utk keluarkan angin.Uli dan bahagikan kpd doh kecil dgn timbangan anggaran 40g sebiji.
8.Leperkan dan isikan 1sudu inti kesukaan anda.Tutup inti dan bulatkan.Lapikkan di ats daun pisang/kertas minyak yg di potong segi empat.
9.Biarkan doh naik/mengembang selama setengah jam.
Kukus selama 10-15minit menggunakan api yg kuat.
Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan