Jumaat, 8 November 2013

Resepi keropok lekor Terengganu


share dari link fb ~Resipi Kuih Muih Melayu
 
Resepi keropok lekor Terengganu
Oleh:WanShila Wan Hasan
Like:www.facebook.com/bukuresepi

1kg ikan selayang
1-2cwn tepung sagu atau ubi kayu
Gula dan garam

Cara buat:
1. Asingkan isi ikan dari tulang dan kulit. Blend tanpa air.
2. Keluarkan dari pengisar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Tambah gula dan garam. Perasakan biar seimbang.
-jangan terlebih byk tepung kanji/ubi - liat/keras.
3. Uli sebati dan bentukkan mengikut kesukaan anda. Tips: letak tepung sagu/kanji di tapak tangan untuk elakkan tangan dari terlekat adunan.
4. Rebus dalam air mendidih. Angkat bila keropok timbul. Toskan.
5. Goreng bila sudah sejuk. (Keropok lekor sedap dimakan samada rebus atau goreng)

~selamat mencuba ~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan