share dari link fb ~Buku Resepi
Asam pedas ikan pari lada hitam
Oleh:Marsha Mohamed
Bahan bahan:
takde sukatan - main agak2..
3 biji Bawang Merah besar
4 ulas Bawang Putih
Halia - sebesar setengah ibu jari
Kunyit Hidup - sebesar setengah ibu jari
2 batang Serai -
sedikit Belacan
1 sudu besar Lada hitam (biji)
Cili kering (direndam ngan air panas atau di rebus
sampai kembang)
Bahan bahan di atas blend.
Air asam
Garam dan serbuk perasa secukupnyer
*Daun kesum untuk tumis sikit, tabur lepas masak skit*
Cara cara:
Panaskan minyak dalam periuk. masuk kan bahan yg di blend. dan daun kesum sedikit. Tumis sampai garing dan pecah minyak.
Tambah kan air sedikit. setelah mendidih, masuk kan ikan pari atau apa2 ikan yg di sukai.Masak hingga ikan bertukar warna..
Masuk kan air asam, garam dan serbuk perasa. Biarkan mendidih kejap.
Bubuh daun kesum sekali lagi, gaul sekejap. tutup api.
Amik pinggan, taruk nasi, apa lagi campurkan ler si mat nie. duduk diam2, makan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan