GULAI AYAM KAMPUNG+BETIK
BAHAN A (Bahan Tumis)
Minyak Masak
2 kuntum Bunga Lawang
3 kuntum Bunga Cengkih
2 biji Buah Pelaga
3 batang Kulit Kayu Manis
3 tangkai Daun Kari
Sedikit Halia (di hiris nipis memanjang)
5 ulas Bawang Putih (ditumbuk)
1 biji Bawang Besar (ditumbuk)
BAHAN B (Campur semua sekali)
Serbuk Kari Ayam Babas 2 paket + sedikit air
Jintan Manis 1/2 sudu besar (ditumbuk halus)
Jintan Putih 1/2 sudu besar (ditumbuk halus)
Lada Hitam/Putih 1/2 sudu besar (ditumbuk halus)
1 'biji buah pala' (ditumbuk halus)
BAHAN C
Ayam Kg 1 ekor
1 biji Tomato (dibelah 2)
2 Asam keping
Santan Cair
Garam
1 biji betik muda (dikupas kulit dan dibuang biji)
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan A. Goreng hingga wangi dan bawang menjadi keperangan.
3. Masukkan Bahan B. Masak sehingga naik minyak. Kacau selalu supaya tidak berkerak.
4. Masukkan Betik mudaa. Biarkan seketika dan 1/3 masak supaya mesra dengan rempah.
5. Masukkan Santan dan kacau supaya ia bercampur sempurna dengan rempah, dan terus masukkan ayam, asam keping, buah tomato dan garam.
6. Kecilkan api dan biarkan ayam masak perlahan-lahan dengan sempurna.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan