share dari link blog ~ http://www.myresipi.com/top/detail/17672
Gulai Ikan Darat & Kulit Tembikai
Bahan-bahan ( - )
- Daun Kari
- * 4 ulas bawang merah
- * 3 ulas bawang putih
- * 4 1/2 sb rempah kari ikan
- Ikan darat (puyu, keli, haruan dll)
- Kulit Tembikai - buang kulit hijaunya sehingga nampak putih sahaja
- 1 biji kelapa - ambil santannya
- Sedikit garam
Cara-cara
- Blend bahan-bahan *. Panaskan minyak dan tumis daun kari.. Masukkan bahan-bahan yang telah diblend. Biarkan di atas api sederhana..
- Setelah rempah masak dan pecah minyak, masukkan ikan darat dan kulit tembikai ke dalamnya.. Gaul sebentar dan tuang santan.. Biar hingga mendidih..
- Setelah kulit tembikai lembut, masukkan garam.. ( Kalau nak masukkan garam semasa menumis rempah pon boleh juga)
- Biarkan hingga mendidih dan hidangkan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan