Isnin, 25 Mei 2015

Ulam Kangkung Sedap Dimakan Tetapi ada Risikonya.

 share dari link fb ~ GT Ong added 2 new photos.
Ulam Kangkung Sedap Dimakan Tetapi ada Risikonya.
Kangkung atau juga dikenali sebagai bayam air cina sememangnya sedap jika dijadikan ulam atau digoreng dengan bawang, cili dan belacan.
Tetapi berhati-hati bagaimana anda memasak dan memakannya, atau anda boleh berakhir dengan kes Fasciolopsiasis. Ia adalah satu masalah kesihatan yang disebabkan oleh parasit Fasciolopsis buski (Trematoda atau Cacing pipih). Sista larva Fasciolopsis buski biasanya menempel pada daun kangkung dan masuk ke usus jika kangkung tersebut dimakan secara mentah.
Sista larva Fasciolopsis buski melekat pada dinding usus dan mula membesar. Ia menyebabkan masalah ketidakhadaman, reaksi alergik dan sakit perut. Jangkitan yang teruk boleh menyebabkan usus tersumbat, sakit perut, pengumpulan cecair serous pada rongga peritoneal, demam, cirit-birit dan sembab.
Oleh itu, sila masak atau goreng sayur kangkung anda dengan betul sebelum dijadikan hidangan untuk keluarga anda.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan