Asam Pedas Lada Hitam
Bahan A
500 gram ikan pari (dibersihkan dan dipotong)
2 biji tomato (dipotong 4)
1 cawan air asam jawa
2 tangkai serai (diketuk)
garam secukup rasa
minyak masak bagi menumis
daun sup (dipotong pendek)
Bahan B
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan lada hitam
Cara membuat
1; tuskan ikan pari.
2: panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. kemudian masukkan serai.
3: masukkan air asam dan biarkan sehingga mendidih.
4: masukkan ikan, garam dan tomato.
5: biarkan kuah reneh sehingga sedikit pekat.
6: masukkan daun sup dan sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan