KEROPOK LEKOR SIMPLE
BAHAN-BAHAN
12 ekor ikan kembong @ selayang
½ cawan tepung sagu
Garam secukup rasa
CARA-CARA
1. Bersihkan ikan buang kulit dan ambil isinya sahaja.
2. Kisarkan isi ikan tadi sehingga lumat dan hancur.
3. Kemudian, masukkan isi ikan yang telah dikisar ke dalam besen dan campurkan garam serta tepung sagu.
4. Uli sehingga semua bahan tersebut sebati.
5. Selepas itu, ambil sedikit adunan tadi gentelkannya secara memanjang.
6. Dalam periuk, rebus air sehingga mendidih. Kemudian masukkan keropok yang telah digentel tadi.
7. Bila keropok timbul menandakan bahawa ia telah masak dan bolehlah ditutup api.
8. Angkat keropok tadi dan toskan.
9. Boleh makan begitu sahaja atau goreng ...
SELAMAT MENCUBA & TAG RAKAN ANDA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan