Selasa, 27 Januari 2015

Resepi Puding Cendol Jagung

share dari link fb ~ Resepi Masakan Harian

Resepi Puding Cendol Jagung 


bahan-bahan lapisan putih :


5g serbuk agar-agar
200ml air
1/3 cawan gula halus
200ml santan kotak
100g jagung cream
200g chendol
garam secukup rasa

bahan-bahan lapisan coklat :

120g gula melaka - dicincang
250ml air
200ml santan kotak
5g serbuk agar-agar
garam secukup rasa

cara-cara lapisan putih :
1. Masak air, gula & serbuk agar-agar hingga mendidih.
2. Kecilkan api, masuk kan santan & garam, gaul hingga sebati.
3. Masuk kan chendol & jagung, gaul rata & matikan api.
4. Tuang kedalam acuan 6 x 6 yg telah dibasahkan terlebih dahulu (supaya mudah keluarkan agar-agar).
5. Masuk kan kedalam peti sejuk supaya mengeras sedikit sebelum dituangkan lapisan coklat.

cara-cara lapisan coklat :
1. Masak gula melaka & air hingga mendidih.
2. Setelah siap, tapiskan.
3. Masak air gula melaka & serbuk agar-agar hingga mendidih.
4. Kecilkan api, masuk kan santan & garam, gaul rata.
5. Cucuk-cucuk kan lapisan putih yg sudah mengeras sedikit dengan garpu, kemudian tuang kan cecair lapisan coklat.
6. Biarkan sejuk sedikit sebelum dimasuk kan kedalam peti sejuk. 

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan