Selasa, 20 Januari 2015

KARI KAMBING KERING.

share dari link fb ~Gerenti Jadi

KARI KAMBING KERING.

* Bahan-bahan : -

400g Daging kambing kisar
4 sudu besar Minyak masak
2 biji Bawang besar ( dipotong halus )
½ sudu besar Pes halia
½ sudu besar Pes bawang putih
2 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 cawan Kacang pis hijau
2 biji Tomato ( dipotong halus )
½ cawan Air
3 sudu besar Daun ketumbar ( dipotong halus )

* Bahan-bahan A : -

1 sudu teh Serbuk cili
½ sudu teh Serbuk kunyit
1 sudu besar Serbuk ketumbar
1 sudu teh Garam masala
1 sudu teh Jintan putih

* Cara Menyediakan : -

1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan pes halia hingga naik bau.
2. Tambah bahan-bahan (A), masak selama 3 minit.
3. Masukkan daging kambing dan Perencah Pati Ayam, kacau sebati. Masak di atas api sederhana selama 5-7 minit.
4. Masukkan kacang pis hijau, tomato dan air. Biar didih hingga air mengering. 
5. Hias dengan daun ketumbar.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan