Selasa, 6 Januari 2015

PARU GORENG BERLADA

share dari link fb ~Legacy Secret Trading

PARU GORENG BERLADA

Bahan-bahan: 

500 gm paru 
1 senduk cili kering - dikisar kasar 
1-2 biji bawang besar - kisar 
2 ulas bawang putih - kisar
sedikit belacan 
garam 
gula 
air asam jawa 
perasa
jika suka 1 biji bawang holland - hiris bulat 

Cara: 

1. Perap seketika paru dengan jus limau kasturi. Cuci bersih, dan rebus agak empuk. 
2. Hiris nipis paru tadi dan goreng agak garing. Toskan minyaknya. Ketepikan. 
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik bau. 
4. Masukkan air asam jawa, kacau sebati. 
5. Bila pecah minyak masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa. Kacau lagi. 
6. Masukkan paru yang sudah digoreng tadi dan gaul dengan sambal lada secara merata. 
7. Masak hingga mesra dan masukkan bawang holland hiris. Kacau rata, biar seketika dan bolehlah dihidangkan.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan