Resepi Makaroni Goreng
Bahan-Bahan (Hidangan untuk 4 orang)
150 g (12⁄3 cawan) makaroni, dimasak dan ditoskan
200 g (2/4 cawan) daging, dibuang lemak dan dicincang halus
[Dihiris]
30 g (6 biji) cendawan butang
30 g (1/2 biji) lada benggala merah
30 g (1/2 biji) lada benggala hijau
_______________
120 ml (1/2 cawan) sos tomato
80 ml (1⁄3 cawan) tomato
180 ml (2/4 cawan) stok daging lembu rebusan sendiri
26 g (2 sudu makan) marjerin
[Dicincang]
25 g (5 ulas) bawang putih
3 g (1/2 biji) cili hijau
3 g (1/2 biji) cili merah
50 g (2 biji) bawang besar
________________
Garam secukup rasa
Hiasan: daun ketumbar, bawang goreng
Cara memasak
Panaskan marjerin di dalam kuali dan tumis bahan dicincang hingga wangi.
Masukkan sos tomato, pes tomato, stok daging lembu dan daging kisar.
Kacau dan masak sehingga daging masak dan lembut.
Masukkan makaroni, lada benggala dan cendawan butang. Masukkan garam secukup rasa.
Hiaskan sebelum hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan