Resepi Tepung Bungkus
BAHAN-BAHAN:
180gm tepung beras
250ml santan
875ml air
1 sudu makan gula pasir
Secubit garam
Beberapa helai daun pisang
Bahan Inti:
240gm gula merah
240gm gula pasir
500gm kelapa parut
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan intinya, campurkan air bersama gula pasir dan gula merah sehingga larut kemudian ditapis.
2. Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga kering. Biarkan sejuk dan bulat-bulatkan intinya. Ketepikan.
3. Campurkan tepung beras bersama santan, air, gula pasir dan garam kemudian dikacau di atas api sehingga pekat.
4. Apabila pekat angkat dan ambil daun pisang yang sudah dilayurkan.
5. Ambil sesudu adunan kemudian letakkan inti di dalamnya. Bungkus dengan kemas.
6. Biarkan kukus selama 20 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan