Tart Telur
Bahan :
Bahan untuk crush :
• 2 cawan tepung gandum
• 1/4 cawan gula halus
• 1/2 teaspoon baking powder
• 1/4 teaspoon garam
• 1/2 cawan butter
• 2 biji telur
Cara membuat crush :
1. Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam doh mixer @ food processor atau pun guna tangan pun boleh. Sebatikan.
2. Masukkan butter. Sebatikan lagi.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Uli hingga menjadi bentuk doh.
Bahan untuk filling :
• 1 cawan susu cair
• 4 biji telur
• 1 cawan gula halus
• 1 cawan air
• 1 tbs tepung kastard
• 1/2 tsp vanilla essence
Cara membuat filling :
1. Pukul gula dan telur.
2. Masukkan semua bahan filling yang belum dimasukkan lagi dan kacau sebati.
3. Mas tapis bancuhan filling tadi.
4. Tekan2 doh ke dalam acuan tart @ pie. Then tuang je bahan2 filling tadi ke dalam acuan tart @ pie yang telah diletakkan doh tadi.
5. Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.
Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
More Resepi : www.resepisheilarusly.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan