RESEPI KUIH BAKAR DURIAN
Bahan-Bahan
260 gm tepung gandum
240 gm gula
400 ml santan pekat (dalam kotak)
450 ml air
4 biji telur saiz besar - kocok sedikit
2 sudu besar minyak sapi
sedikit bijan - (saya tambah)
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
pewarna kuning (pilihan - tak letak pun tidak mengapa)
secubit serbuk vanilli (saya letak 1 sudu teh esen vanilla)
250 gm isi durian (dilecek)
Cara:
1. Tepung, gula dan air disatukan dan kacau rata-rata.
2. Masukkan isi durian, santan pekat, telur, vanilli, pewarna, garam dan kacau terus.
3. Masukkan minyak sapi dan ratakan.
4. Panaskan loyang di dalam oven dan sapu sedikit minyak/minyak sapi.
5. Keluarkan loyang dan tuang adunan tadi ke dalamnya.Boleh juga di taburkan dengan sedikit bijan, jika suka.
6. Bakar selama 30-40 minit atau hingga kekuningan dgn suhu 180-200 darjah Celsius.
Kredit fizalgk.blogspot
Tiada ulasan:
Catat Ulasan