BISKUT COKLAT BIJIRIN
Bahan-bahan:
200 gm syiling coklat
100 gm bijirin Cornflake
100 gm bijirin Koko Krunch
50 gm badam nipis
50 gm kismis
Cara membuat:
1. Cairkan syiling coklat dahulu. Sejukkan.
2. Campurkan cornflake, koko krunch, badam nipis dan kismis ke dalam cairan coklat. Gaul hingga rata.
3. Masukkan ke dalam kertas acuan.
4. Simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.
BISKUT COKLAT CIP
Bahan-bahan:
700 gm tepung gandum
300 gm mentega
300 gm gula halus
300 gm gula perang
400 gm cip coklat
250 gm kacang walnut
40 gm serbuk penaik
30 gm serbuk koko
4 biji telur
Cara membuat:
1. Pukul mentega, gula halus dan gula perang sehingga sebati.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3. Ayak tepung gandum serbuk penaik dan serbuk koko.
4. Masukkan ketiga-tiga bahan ini ke dalam adunan.
5. Masukkan cip coklat dan kacang walnut. Gaul sehingga sebati.
6. Uli adunan menjadi bulat kecil dan letakkan di atas dulang pembakar.
7. Bakar pada suhu 180 darjah Celsius selama 15 minit.
share dari link fb ~ Vanilla Kismis
BISKUT COKLAT WALNUT
Bahan-bahan:
250 gm mentega lembut
100 gm gula aising
2 sudu teh serbuk kopi segera ( dibancuh bersama 1 sudu besar air)
280 gm tepung serba guna (diayak)
150 gm walnut (dihancurkan)
50 gm serpihan coklat
50 gm walnut panggang
Cara membuat:
1. Putar mentega lembut bersama gula aising hingga kembang.
2. Masukkan bancuhan serbuk kopi segera bersama tepung, gaul sehingga sebati.
3. Masukkan walnut bersama serpihan coklat, gaul hingga ia sebati.
4. Bentuk adunan dan letakkan walnut di atasnya.
5. Bakar ia pada suhu 180 Celsius atau 15 minit.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan