SERUNDING DAGING
BAHAN-BAHAN
1 kg daging
1 1/2 biji kelapa
15 tangkai cili kering
1 s/b ketumbar (goreng tanpa minyak dan tumbuk pecah sikit)
BAHAN YG DIKISAR
500 gm bawang merah
10 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
5 batang serai
2 inci halia
Garam dan gula secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
- Rebus daging hingga empuk, kemudian siat sehingga halus.
- Air rebusan daging jangan dibuang, gunakan untuk memerah santan. Perah santan lebih kurang tiga cawan.
- Masukkan pati santan bersama bahan kisar & daging dan jerang di atas api sederhana.
- Bila hampir kering, masukkan ketumbar yg ditumbuk kasar. Kacau sehingga ia kering.
- Sejukkan dan simpan.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan