Selasa, 14 Julai 2015

TART NENAS GULUNG (versi senior) part 2



 Klau ikut betul2 step dlm resepi ni, Insyaa Allah tart tak kembang setaman... 
Sis blh tgk sendiri sy berani susun rapat2 dlm tray... kiki emoticon
Klau kembang, mau bercantum tart satu tray ni huhuuu

Dinasihatkn klau nk buat TART NENAS, petuanya buat waktu siang di bulan puasa... Klau buat mlm tart ni xjadi hehee...
Sbb bila kluar je tray ni dr oven... comfirm tinggal habuk ats tray tu je ^__^


Bahn2 

1. Dalam besen tu sy satukn semua tepung, gula castor dn ayak.
2. Buttercup yg sy kluarkn dr petiais... sy potong kiub dn biar sekejap smpai lembut sikit.
3. Telur kuning + esen vanilla.

Bahan2 bertanda* dan gula kastor diayak masuk dlm besen saiz sederhana... (agak2 bekas yg senang utk uli).... kemudian masukkn buttrcup. 
Buttrcup ni kluarkn df peti ais, potong kiub... kemudian biar sekejap smpai lembut sikit (jgn smpai lembik cair)

Gaul tepung dn buttrcup guna tgn smbil pecah2kn buttrcup tadi. Buatlah mcmana pn asal buttrcup yg berketul2 tu berderai dan sebati dgn tepung... nk tenyeh ke, ramas ke, picit2 ke... 
Hasil terakhir nk sama mcm gambar ye... (berketul2 mcm braed crumbs)

Lps ni blh la masukkn telor kuning + esen vanilla
Nak dptkn doh mcm ni, uli bersungguh2 hingga sebati yee... 
Uli smpai doh tak melekat pd dinding besen dn pd jari jemari... 
Agak2 klau doh masih lembik dn melekat pd jari, blh top-up tepung gandum dlm sesudu dua... Tp klau dh ok, tak payah tambah dah...
 Ini acuan yg lbh advance... (yg org meniaga pakai)
Cara guna, masukkn doh memenuhi 3/4 acuan tu... pegang acuan dgn corak bergerigi menghadap ke bwh... masukkn kedua2 blh ibu jari dlm acuan tu dn tekan...
Utk corak tart sy, syy guna acuan yg bwh tu...
Gambar kiri sblm trim... kanan, yg sy dh trim...
Pastikn masa tekan bhgn acuan yg bergerigi mcm mata gaji tu mengadap ke bwh...
Potong kulit tart jgn melebihi 3 inci... sy potong dlm 2 3/4 inci cmtu... 
Bila gulung dn ada lg extra kulit, trim/potong buang... jgn dok pulun belit gak. Ini supaya nnti xde la kulit tu bertindan dn jd tebal.
Cara sy gulung tart...
Atur dulu smua inti, br gulung... cepat sikit kiki emoticon
Ada org gentel inti tu bg bujur sikit, pon boleh yee... suka hati la masing2 punya tart kann... kiki emoticon

share dari link fb ~ Dari Dapur Seorang Amatur added 10 new photos.
TART NENAS GULUNG (versi senior)
☆KAEDAH CAMPAK2, TANPA MIXER
Spt yg dijanjikn... kali ni sy share plak resepi TART NENAS versi senior... (dlm sukatan gram)
Sy nk ketengahkn teknik pembuatan yg berbeza dr sblm ni... 
Kali ni kita main sukat, campak... sukat, campak jee... sbb sy tgk smua dh terror buat tart nenas ni dh kan...
Okeh... jom baca resepi sampai habis ^__^ baru komen...
JEM NENAS
°°°°°°°°°°°°°°°
1 bj nenas
3/4 cwn gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
(Klau nk blh letak sehelai daun pandan, 1 kulit kayu manis dn 2 bunga cengkih)
Cara2:
1. Kupas nenas, buang empulur tgh nenas tu dn parut (sy potong kiub2 dn belasah dgn blander je...)
2. Masak hingga air nenas agak kering. Ulang kacau selalu.
3. Masukkn gula dn esen vanilla... dn klau suka bhn2 sampingan mcm daun pandan, kulit kayu manis dn cengkih. Sentiasa kacau hingga jem kita kering, pekat dn likat.
4. Dh siap, ketepikn sampai sejuk. Gentel2kn sebesar saiz syiling 10sen.
Tips buat inti nenas:
1. Nk beli nenas pastikn yg sedang2 elok. Jgn muda, jgn tua sgt. Elok nenas warna hijau yg baru2 nk kuning. Kupas elok2 dn pastikn buang semua bulu hidung nenas tu he3
Dah parut/blander, toskn air nenas tu sikit... guna tapis santan.
Klau byk2 sgt air, lg lama kita kena berdiri mengadap dapur.
2. Sy guna kuali nonstick bg memudahkn kerja2 mengacau supaya x berkerak di bwh.
3. Sy pkai daun pandan je... bg wangi. Benda2 lain tu sy x minat sgt...
Klau nk cantikkn sikit inti kita, masukkn bberapa titik pewarna kuning... sbb jem nenas ni pucat, so bila letak pewarna ni br dia berseri sikit dn berwarna keperangan...
4. Sukatan gula sis2 blh adjust ikut kemanisan/kemasaman nenas yg sis guna... Agak2 dh masuk smua gula tp masam lg, blh lah tambah gula lg sikit.
Tp awas, nisbah gula berlebihan akn buat inti kita jd liat.
5. Adunan ni dpt dlm +-100pcs, jd gentel la siap2 100 pcs inti tu yee... (kerah lah rakyat jelata buat keja ni... anak2, hasben, saudara mara ^__^) yg penting saiz kena standard... jgn jd kecik besar tua muda plak...
Dan pastikn buat xtra sikit sbb selalunya akan dpt lebih.
6. Tips paling berguna sy nk share kt sini adalah... hehee...
Agak2 malas nk buat inti jem nenas tu knn, beli je yg readymade kt kdai brg2 kek... kt pasaraya pn ada jual... (ini kes menderhaka sikit laa...)
Sekian dimaklumkn ^__^ heh3
Tp klau guna inti yg readymade, make sure sis rasa dulu... kadang rasa dia masam sbb dorang nk jimat kos gula... 
Sis jerang inti ats api (guna kuali nonstick yee) tambah air dlm stgh cwn dn masukkn je gula castor dlm inti tu dn gaul sebati. Ikut citarasa sis nk manis tera mana...
Settle stgh hari punya masalah ^__^
Okeh, Dah settle bab inti jem blh letak tepi dulu... Seterusnya kita sediakn kulit tart plak.
KULIT TART
°°°°°°°°°°°°°°°
250g buttercup (1 bata)
40g gula castor
2 kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
350g tepung gandum*
40g tepung jagung*
20g tepung kastard*
20g tepung susu*
Cara2:
1. Bahan2 bertanda* dan gula kastor diayak masuk dlm besen saiz sederhana... (agak2 bekas yg senang utk uli).... kemudian masukkn buttrcup. 
Buttrcup ni kluarkn df peti ais, potong kiub... kemudian biar sekejap smpai lembut sikit (jgn smpai lembik cair).
2. Gaul tepung dn buttrcup guna tgn smbil pecah2kn buttrcup tadi. Buatlah mcmana pn asal buttrcup yg berketul2 tu berderai dan sebati dgn tepung... nk tenyeh ke, ramas ke, picit2 ke... 
Hasil terakhir nk sama mcm gambar ye... (berketul2 mcm braed crumbs)
3. Masukkan kuning telur + esen vanilla... uli bersungguh2 hingga sebati yee... Uli smpai doh tak melekat pd dinding besen dn pd jari jemari... 
Agak2 klau doh masih lembik dn melekat pd jari, blh top-up tepung gandum dlm sesudu dua... Tp klau dh ok, tak payah tambah dah...
4. Menggunakan acuan semperit, picitkan doh dgn bahagian bergerigi mcm gergaji tu mengadap ke bawah.
5. Letakkan jem nenas dn gulung secara kemas agar ia tak longgar... gulung hingga doh bertemu sahaja (jgn smpai bertindan dn trbelit2 mcm pakai sari plak)...
5. Sapukan BAHAN SAPUAN atas tart yg telah siap digulung.
6. Bakar selama lebih kurang 15-20 minit dgn suhu 160° ikut karenah oven masing2... ^__^
BAHAN SAPUAN:
1 kuning telur, 1 sudu besar air biasa dan beberapa titik pewarna kuning 
- dikacau sebati.
---------------------------
Tips buat kulit tart:
1. Utk resepi TART NENAS versi senior ni sy guna kaedah campak2 je... lbh mudah, senang, cepat.
Sy gunakn acuan yg lbh advance... (yg biasa org meniaga pakai)... kulit tart yg trhasil lebih tebal bila guna acuan ni.... 
Bila guna kaedah campak2 ni, tart kita akn maintain saiz sblm dn slps bakar.
Takde takut kulit tart kita akn trlampau gebu atau berderai. Lg pn kita taknk la tart kita mengembang sebesar ibu jari kaki En hasben plak kann... ^__^
2. Mungkin penggunaan kuantiti tepung akn berbeza2 bergantung pd jenis butter yg sis2 guna... (bagi sis yg nk pakai pure butter la kann...)
Cnth : klau pakai pure buttr mcm anchor atau SCS... mungkin doh akn lebih lembik. Klau pkai buttrcup, doh akan lbh keras.
So, sis kena pndai2 la agak. Cuma pastikn doh jgn terlalu keras sebab bila nak picit dalam acuan semperit nnti mmg menderita. Lagipn bila doh keras masa nak gulung, doh akan pecah dn trputus2.
3. Potong kulit tart jgn melebihi 3 inci... sy potong dlm 2 3/4 inci cmtu... 
Bila gulung dn ada lg extra kulit, trim/potong buang... jgn dok pulun belit gak. Ini supaya nnti xde la kulit tu bertindan dn jd tebal.
4. Pastikn inti jem nenas digulung kemas dlm kulit tart. Saiz jem yg lebih kecil dari kelebaran doh akn menyebab kan kiri kanan tart akan 'jatuh' lps bakar... Dan jgn la plak inti tu terlebih smpai terjengul kluar dr kulitnya plak...
5. Pd yg malas nk buat gulung2 tikar ni... klau ada idea lain, sila gunakan...
Nk terap bentuk bunga ke... nak gentel2 bentuk nenas ke... suka hati... 
Klau ada yg nk tekan bentuk samprit pun suka hati he3.
Okeh... khatamlah sudah ilmu mengetart kita dgn 2 kaedah yg sy dh share hr ni. Harap2 ilmu yg dikongsi ni memberi manafaat bersama...
Selamat mencuba yee... Jom share rmai2 supaya ilmu ni lbh berkembang ^__^
Pd yg nk share tekan je butang share yee... dn klau nk tulis kt ruang komen, cuba kreatif sikit he3.... penat la sy baca beribu komen asyik2 'mohon share' ... 'sy share'... last2 tinggal perkataan 'share' jee.... 
Klau ada lg yg tulis 'share' kannn... mesti tak baca resepi smpai habis nih ^__^
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan