Rabu, 5 Ogos 2015

Tips penting untuk buat kek dan kalau nak kukus kek, apam atau apa je...asal guna pengukus'....sila baca!!!!

share dari link fb ~ Ida Shahida


Tips penting untuk buat kek dan kalau nak kukus kek, apam atau apa je...asal guna pengukus'....sila baca!!!!



( sukatan untuk 1 adunan)


1. Kalau guna tepung gandum, campurkan 1 sudu teh baking powder dan 1/2 sudu teh soda bikarbonat@ serbuk penaik



atau


kalau tak de soda bikarbonat, masukkan baking powder 1 sudu teh sahaja pun ok


atau


masukkan 1/2 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh ovallate


atau


hanya guna ovallete sahaja pun ok- 1 sudu besar untuk setiapa satu adunan


2. Susu boleh digantikan dengan susu segar. Ataupun susu tepung bancuh dengan air je.

3. Kalau guna mixer, tak perlu tapis adunan dengan penapis kerana adunan sudah sebati.

4. Untuk perisa, boleh gunakan perisa dalam botol kecil tu. Juga boleh masukkan perisa berserbuk seperti serbuk koko atau serbuk kopi. Boleh juga masukkan buah dan sayur yang dikisar contohnya, pisang, karot, daun pandan dan kurma (pastikan kisar bersama secawan susu tu, jangan dikisar dengan air yeaa..


5. Kalau tak ada serbuk vanilla, gantikan dengan esen vanilla. guna serbuk vanilla sebab ianya lebih wangi, dan tidak pahit jika masukkan lebih.

6. Kalau bakar guna oven yang build in kat kabinet just guna 150'c je yer.

7. Kurangkan gula kepada 3/4 cawan jika tak suka manis sangat.

8. Susu boleh digantikan dengan susu segar. Ataupun susu tepung bancuh dengan air je.

9. Kalau guna mixer, tak perlu tapis adunan dengan penapis kerana adunan sudah sebati.

10. Untuk perisa, boleh gunakan perisa dalam botol kecil tu. Juga boleh masukkan perisa berserbuk seperti serbuk koko atau serbuk kopi. Boleh juga masukkan buah dan sayur yang dikisar contohnya, pisang, karot, daun pandan dan kurma (pastikan kisar bersama secawan susu tu, jangan masukkan air tambahan lg

11. Tepi loyang TIDAK perlu di gris, jika gris, kek akan penyek sebaik sahaja di keluarkan dari loyang.

12.Terlebih bakar, kek akan mengecut sedikit.

13. kek yang telah masak, wajib terus dikeluarkan dari oven...letak atas redai (rak) dan terbalikan permukaan atas kebawahsisipkan tepi kek dengan pisau dan terus di terbalikkan... kek yang dibiarkan sejuk dalam loyang akan mengecut dan penyek

14. Sebelum terbalikkan kek, ambil sehelai kertas minyak , sapukan sedikit marjerin...letak pada permukaan loyang, letakkan pada redai, baru diterbalikkan, ..ini untuk mengelakkan permukaan kek 'cedera'

15. masa untuk kukus/masak tidak semestinya tepat seperti didalam resepi....sebab ianya bergantung juga pada saiz telor, saiz loyang, kuantiti adunan tu, terlebih atau terkurang tepung, dan macam2 lg...jadi jangan panik kalau kek anda cepat atau lambat masak...kalau masa kukusan 2 jam...setelah 1 jam 30 minit baru anda boleh buka tengok...apa dah jadi??? boleh agak berapa minit lg nak masak...( kena tambah masa lg sikit keeee...)

16. ingat!!! jangan buka tutup buka tutup tudung kukus tu...kek tak akan masak sampai sudah....


Tips penting untuk kukus kek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


khas PADA SAPER SAPER YG NAK KUKUS KEK


Cara untuk mengukus kek


Tutup tin kek dgn aluminium foil dan ikat sekelilingnya dgn tali rafia. Tujuannya utk mengelakkan wap terlepas masuk ke dalam adunan kek.

Kukus di atas air mendidih selama 4 jam. Perlu diingatkan, lepas 1 jam perhatikan jika air berkurangan tambah air panas mendidih. JANGAN gunakan air sejuk kerana boleh membantutkan proses mengukus kek. Apabila masak keluarkan kek dari acuan dan sejukkan di atas redai kek. Biar betul2 sejuk sebelum dipotong utk mengelakkan kek pecah.


Kena tunggu bagi air dalam periok pengukus dh mendidih 100c baru boleh Masukkan adunan kek anda....penting!!!!!!!!!!


Tudung pengukus jangan di buka tutup buka tutup nanti kek tak masak...SETengah jam sebelum tempoh masak baru lah boleh tengok apa dah Jadi pd kek itu....


Nk tahu kek masak atau tidak....cucuk di tengah kek dng lidi klu tk de lekat tepung....tanda dh masak lah kek tu....klu masih Ada tepung basah ' tu tanda belum masak....so Kena kukus lg sampai masak!!
 

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

3 ulasan:

  1. Assalamualaikum akk..sy selalu bt kek cheese tapi...kalau dh siap kukus..nk tnggu dia sjk tu dia..jd mendp n kecut sikit npe iye

    BalasPadam
  2. Sy pun sama..huhu..time baking elok je naik..

    BalasPadam
  3. Kalau x de redai tu blh ke biarlah sujukkan dalam pinggan leper je?

    BalasPadam