Khamis, 20 Ogos 2015

Sup Cendawan Berkrim

share dari link fb ~ Kerja Dari Rumah

Sup Cendawan Berkrim
===================

BAHAN-BAHAN :

- Cendawan butang (telah dihiris)
- 2 potong mentega (setebal 1 cm)
- ½ garam
- ½ lada hitam
- 1 sudu parsley kering
- 3 cawan air stok ayam
- 2 biji telur kuning (telah di pukul)
- 1 ½ heavy whipping cream / susu segar


CARA-CARA MEMBUATNYA :

1) Cairkan mentega di dalam periuk jenis Dutch oven / saucepan terlebih dahulu,kemudian masukan cendawan yang telah di hiris dengan api yang perlahan. (teknik ini di panggil saute)

2) Gaul sehingga cendawan menyerap semua cairan mentega dan menjadi basah. Teknik ini mengambil masa sekurang-kurangnya 2 – 3 minit.

3) Kemudian, masukkan stok ayam ke dalam periuk Setelah itu, taburkan lada hitam, daun parsley kering. Masukkan sedikit garam mengikut cita rasa kamu.

4) Pastikan api sederhana dan biarkan ia selama beberama minit.

5) Sementara menunggu ia mendidih, masukkan telur kuning di dalam bekas berisi heavy whipping cream / susu segar kemudian kacau ia selama beberapa saat.

6) Setelah itu, masukkan ia ke dalam periuk dan tungguh sehingga ia separuh mendidih.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan