Sabtu, 11 Januari 2014

AYAM PENYET


share dari link fb ~ Buku Resepi

AYAM PENYET
Oleh:Ziela Lewis

1 ekor-ayam belah 4 (rebus setengah masak)
1bji-bwang merah*
3ulas- bwang putih*
2sb -serbuk jintan halus*
2sb-biji ketumbar*
buah keras*
sdikit lengkuas,halia & kunyit hidup*
garam 
sedikit gula 
sedikit tepung beras + 1bji-telur 

caranye :kisar semua bhn bertnda * kemudian msukkn gram,gula & tpung beras + telur tdi, perap ayam anggaran 1jm @ lbh lgi sedap....stelah tu bole la d goreng dgn api sederhana

sambal cili:
1bji-bwang merah
2ulas-bawang putih
6bji-cli padi
1bji-cili besar
sedikit belacan
ikan bilis 
1/2bji-tomato potong kcik2

goreng semua bhn dia atas kemudian kisar shingga lumat & bole la d perasakn dgn garam,serbuk perasa & sedikit gula merah...... SELAMAT MENCUBA 

BAHAN SAMPINGAN:timun,kobis,tempe & tauhu goreng & limau kasturi....sesuai juga d'makan dgn sup kosong juga nasi putih....
 

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan