Ank sy komplen sbb dh lama tak buat roti...
"Ibu! Roti pizza satu!"
Dia ingat ibu dia ni Kedai Mamak Maju ke ape?
Dlm kesibukan, trpaksalah juga rajin2kn diri... Kalau nk tunggu betul2 rajin, betul2 lapang... berulat lg lah tepung sy tu... huhuu
Pd en hasben yg lengan sedia sado tu, tolong2 la para isteri menguli roti yee... besar pahala tau hehee
ROTI PIZZA (sy guna resepi ASAS BUN MANIS)
°°°°°°°°°°°°°°°°
500g tepung High Protein
75g gula castor
8g instant yis
20g tepung susu
5g bread improver (optional, x guna pn xpe)
60g margerin
40g kuning telur
9g garam
250g air sejuk (peti ais)
Bahan toping:
Sosej (belah dua)
Mix vegetable
Sos cili
Mayonis
Serbuk oregano (optional, xguna pn xpe)
Cara2:
1. Mix smua bahan (kecuali margerin) dgn speed 1 sehingga bahan2 bercampur... (agak2 selama 1 mnt).
* Pada yg uli tgn, masukkn smua bhn dlm besen dan gaul je...
2. Bila dh bercampur, masukkn margerin dn tukar ke speed 2.... Mix lg utk 30 mnt atau hingga doh jd elastik.
* Yg uli guna tgn, seelok2nya pnjngkn sikit masa menguli tu kpd 40 - 45 mnt... kena uli dgn bersungguh2... klau setakat dok uli ujung2 jari tu, renti kn laa... hehee
Ini supaya doh cukup kenyal dn elastik. Klau x kenyal, roti kita tak gebuss.
3. Bila doh dh ready, bulatkan cantik2 dlm besen atau ats papan penguli... dan tutup dgn plastik supaya x kena udara. Rehatkn doh kejap utk 10 mnt.
4. Potong doh kepada saiz yg bersesuaian.
Utk roti pizza sy ni, sy potong adunan kpd 40g setiap satu... separuh adunan sy uli bg lonjong dan letakkn dlm cawan kertas yg bujur... Separuh lg sy just bulat2kn dn leperkn je...
Bentuk terpulang la kreativiti masing2 yee...
(Utk saiz 40g ni, sy dpt lbh kurang 25 bj roti pizza)
5. Rehatkan doh utk 1 jam... atau sehingga naik 2xganda.
6. Bila doh dh naik, br sy letak bhn2 toping mcm sosej, mix vege... kemudian sy lorekkn sos cili dn mayonis. Last sekali taburkn sedikit oregano utk aroma yg lbh superb!
7. Lps letak toping blh trs bakar 190°c selama 15 - 20 mnt.
Hati2 masa mmbakar... sentiasa ulang tgk klau xnk menyesal di kemudian hari he3
--------------------------
Nota :
(buat beginners... klau rasa2 dh terror, takyah baca... Trs je gi uli tepung tu ^__^)
*tepung high protein : jgn nk buat roti pkai tepung gandum plak... kena guna high protein br roti naik cantik gebu.
Sy gunakn TEPUNG HIGH PROTEIN UNBLEACHED... unbleached tu maknanya tepung tu xde bhn2 kimia yg merbahayakn kesihatan (dlm jangka masa panjang)...
Klau sis2 perhati betul2, roti tepung unbleached wrnanya kuning sikit... klau roti tu berwarna putih maknanya ia dibuat dgn tepung yg ada bleach (bahan peluntur warna)
*tepung susu : sy pakai yg beli kt kdai brg2 bakery (product New Zealand)
Klau nk guna susu bancuhan biasa pn blh... beli kt pasaraya ada jual... mcm brand Fernleaf, Dutch lady, Everyday dll...
*bread improver : ini optional, tak pkai pn xpe... tp klau pkai tekstur roti akn jadi lebih molek.
Bread improver ni rupa dia serbuk putih mcm baking powder tu...
*instant yis : sy pkai SAF INSTANT YIS... beli kt kdai brg2 bakery... Penggunaannya mudah sbb tak perlu nk 'hidupkn' dulu... campak je trs dlm tepung dn trs uli.
Nape sy tak pkai mauripan? Mauripan ni bau nya masam sikit, bila jd roti pn ada gak bau masam tu... klau SAF INSTANT YIS ni xde bau.
*benda2 lain mcm gula garam margerin tu sy xyah xplain la ye... klau tak kenal lg... maknnya mmg senduk kayu keh3 (gurau ek, jgn marah ^_^)
*Ramai yg suka tanya "Mana nk beli brg2 ni? Tepung high protein... tepung susu... bread improver... bla bla bla?"
Hmm, klau brg2 baking tu maknanya mesti la kena beli kt kdai brg2 bakery yee... takkn nk beli kt bengkel keta plak... huhuu...
Sepatutnya xde dh sape2 yg tanya soalan2 cmtu... Dah 5 bulan kot sy asyik dok ulang ckp "Boleh beli brg2 baking kt kedai jual brg2 bakery yee..." dan sy masih mengungkapkan perkataan tu dgn penuh sopan keayuan walau dh lbh 1500 kali saya ulang... ^__^ (senyum dlm tangisan huwaaaa.... )
Selamat mencuba... ^__^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan