Ahad, 28 Jun 2015

KEK COKLAT PRALINE*°•○

 share dari link fb ~ Jom buat kek & roti added 4 new photos.

KEK COKLAT PRALINE...dengar namapun dh sedapkan. Kek praline adalah utk kek yg bertemakan kekacang... Biasa di barat, mereka gunakan kekacang spt pecan atau hazel... nak pakai badam pn xde masalah...

Di sini admin share resepi. Lps ni klau dengar perkataan PRALINE, dah tau la yee...

Di sini juga admin share sikit info pasal KRIM TENUSU dan KRIM BUKAN TENUSU... Mesti rmai antara kita yg keliru tntang 2 product ni sedangkn ia sering digunakan dlm berbagai resepi.
Selamat berkongsi...
KEK COKLAT PRALINE*°•○

6 biji telur

150g gula castor

1 sudu teh esen vanilla

1 sudu teh ovalette

50g susu full cream

120g tepung self rising*

6g baking powder*

20g serbuk koko*

85g minyak jagung
50g serbuk kacang kisar (hazel/badam/pecan)
-bahan2 * diayak bersama trlebih dahulu.
Cara2:
1. Pukul telur, gula, esen vanilla dn ovalette hingga kembang.
2. Masukkn susu dn pukul lagi.
3. Masukkn tepung (bahan *) dan pukul lg hingga adunan sebati.
4. Tuang minyak dan kacang kisar, kaup balik hingga semua sebati.
5. Tuang adunan dlm loyang beralas kertas minyak dan bakar suhu 180°c selama 40 mnt atau sehingga masak.

*Juga blh bakar guna 2 loyang klau nk buat cara kek komersial yg dibuat dlm bentuk 4segi kecil2... (yg kita selalu beli kt kdai kek, pasaraya atau kt pasar malam... )
Guna dulang saiz 14 inci x 14 inci x 2 inci tinggi. Klau bakar cara begini, blh pendekkn sikit masa mmbakar. Blh check samada kek dah masak slps 20 mnt. Klau belum baru tambah sikit masa hingga kek masak sempurna.
*Sementara menanti kek masak dn sejuk, blh lah kita sediakan KRIM COKLAT PRALINE.
---------------
KRIM COKLAT PRALINE

150g krim tenusu

300g dark coklat/coklat masakan (rincik kecil2)

50g pes kacang hazel/badam/pecan
500g krim bukan tenusu
Cara2:
1. Panaskn krim tenusu dgn api perlahan, masukkn coklat masakan dan pes kacang. Kacau sebati. Ketepikan krim coklat kita ni biar sejuk.
2. Putar krim bukan tenusu hingga kembang. Masukkn krim coklat yg telah kita biarkn sejuk tadi perlahan2 dan kaup balik hingga adunan sebati.
*Untuk kek komersial sapukan separuh krim atas kek pertama... Letakkn kek kedua di atsnya dn sapu habis semua krim.
----------------
SOS COKLAT (utk toping)

200g coklat masakan
2 sudu besar minyak jagung
Cairkn dgn kaedah double boile dan blh lah disiram di ats kek sebagai penutup permukaan.
*Kalau nk tabur parutan coklat sebagai penyudah hiasan pn boleh... ikut kreativiti.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan