RESEPI PUDING TAPAI RINTIK CENDOL
Bahan-bahan:
100 gm cendol
100 gm tapai pulut
sedikit pewarna pink
Campurkan tapai pulut dengan pewarna pink, kemudian cuci bersih, ketepikan
~ Cuci ni bilas atau lalukan dekat air sahaja untuk buang lebihan warna pink. Jangan bimbang kerana rasanya masih ada. Proses ini hanya untuk dapatkan rintik-rintik pink sahaja dalam puding.
Lapisan Hijau
------------------
1/2 paket agar-agar serbuk agar-agar
180 gm gula pasir
900ml santan dari 1 biji kelapa
Secubit garam
3 biji kuning telur dipukul
300g tapai pulut ~ dikisar
Pewarna hijau secukupnya
1/2 sudu teh paste pandan
Satukan agar-agar, gula, santan dan garam, kacau rata.
Kemudian masak hingga mendidih. Kecilkan apinya.
Ambil sebahagian adunan agar-agar lalu campurkan kedalam kuning telur sambil dipukul rata. Kemudian masukkan kembali kedalam baki agar-agar tadi.
Masukkan tapai pulut yang dikisar kemudian kacau rata
Ambil 1/3 adunan dan campurkan dengan cendol dan tapai pulut yang diwarnakan pink ~ Ketepikan.
Warnakan lebihan adunan agar-agar pulut dengan warna hijau dan paste pandan.
Tuangkan 1/2 bahagian adunan hijau kedalam loyang persegi berukuran 10cmx20cm dan biarkan ia mengeras.
Lapisan Karemel
----------------------
3 sudu besar gula pasir
250ml air panas
Panaskan gula dalam periuk kecil hingga kekuningan dan menjadi karamel. Tuangkan air panas dan kacau rata. Ketepikan.
1/2 paket agar-agar
200ml air
3 sudu besar gula pasir
Masak semua agar-agar, air dan gula hingga mendidih. Tuangkan karamel kedalam agar-agar
Bahagikan adunan ini kepada 2 bahagian.
Tuang 1 bahagian di atas puding hijau.
Biarkan mengeras.
Tuangkan agar-agar cendol di atasnya.
Biarkan mengeras.
Kemudian tuangkan semula puding karamel dan lebihan puding hijau secara berturut.
Biarkan ia sejuk dan simpan di dalam peti ais.
Keluarkan puding dari loyang dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBADAN SILA SHARE
Tiada ulasan:
Catat Ulasan