Isnin, 8 Jun 2015

Siakap masak stim (IKAN SIAKAP STIM ala Thai)

IKAN SIAKAP STIM ALA THAI

                                  Ini bahan-bahan MA gunakan semasa buat ikan stim ala Thai
                                  Gambar di sebelah kiri bawah tu cendawan Enoki....


                                Ikan siakap stim ala Thai dah pun masak......MA cuma guna
                                pemanggang ajaib untuk mengukusnya...senanggg
                                Jemput makan....
IKAN SIAKAP STIM  ala Thai
Resepi: MEL

Bahan-bahannya :

1/2 ekor ikan siakap - MA guna 1 ekor
1 batang serai - diketuk
1/2 biji bawang besar - di hiris (MA guna 1 biji)
2 ulas bawang putih - di ketuk
4 biji cili padi - hiris (MA guna 10 biji - di ketuk)
1 " halia - di ketuk (MA hiris memanjang)
1/4 kiub pati ikan bilis
1 biji limau kasturi - di ambil jusnya (MA guna 4 biji)
2 helai daun limau purut - di hiris
1 sudu besar sos ikan
1/2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar tepung jagung - bancuh  dengan sadikit  air
Gula
Daun sup/ daun bawang

Caranya :


  1. Pastikan air di dalam pengukus telah di didihkan terlebih dahulu. (MA gunakan pemanggang ajaib je bagi stim ikan).
  2. Masukkan semua bahan di dalam pinggan pengukus kecuali tepung jagung, gula & daun sup.Ratakan bahan di atas & bawah ikan. (MA lakukan sama tapi masukkan dalam pemanggang ajaib)
  3. Masukkan juga sedikit air.
  4. Kukus dalam 5 -10 minit sehingga ikan masak. (MA ikut cara ini juga)
  5. Masukkan air bancuhan tepung, gula & daun sup.
  6. Sesuaikan rasa, jika kurang masin baru letak garam. Jika masin letakkan air lagi atau perahkan lagi limau. (MA ikut cara ini, tapi MA kukuskan lagi 5 minit lagi, untuk memekatkan bancuhan tepung)
  7. Hidangkan panas-panas ......baru le ngam.
share dari link blog ~ http://citarasamamaana.blogspot.com/2013/07/ikan-siakap-stim-ala-thai.html

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan