Rabu, 15 April 2015

Resepi Tomyam Kung Udang Galah

share dari link fb ~Ringkas Tapi Sedap

Resepi Tomyam Kung Udang Galah

BAHAN-BAHAN:
300 gm udang galah
1 liter stok ayam
1 sudu makan limau nipis
4 biji cili padi | dititik
2 batang serai | dihiris halus
20 cm lengkuas | dihiris halus
50 gm cendawan
5 helai daun limau purut
5 helai daun selasih
1 sudu makan sos ikan
3 sudu makan susu cair
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Panaskan stok ayam sehingga mendidih.
2. Kemudian masukkan udang bersama dengan semua bahan lain kecuali susu cair dan daun selasih.
3. Masak selama lima minit dan kemudian masukkan dua bahan yang belum dimasukkan lagi.
4. Sedia untuk dinikmati.

Selain susu cair, boleh juga digantikan dengan santan. Fungsinya adalah untuk menambahkan rasa lemak pada kuah tomyam.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan