• 5 ekor sotong |dihiris bulat
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • ½ sudu teh serbuk lada hitam
  • 2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
  • 2 biji telur 
  • Garam dan serbuk perasa secukupnya
  • 4 sudu besar mayones
  • 1 sudu teh serbuk kari
  • ½ biji jus limau kasturi
CARA MEMASAK:
1. Gaul sotong bersama telur, bawang putih dan serbuk perasa sehingga sebati. 
2. Ambil sotong satu persatu dan gaulkan ke dalam campuran tepung jagung, tepung gandum dan tepung ubi yang telah dicampur bersama serbuk lada hitam.
3. Panaskan minyak dan goreng sotong dengan api sederhana sehingga garing. 
4. Apabila masak angkat dan toskan minyak.
5. Untuk sos, campurkan mayones bersama serbuk kari dan sedikit jus limau kasturi. Gaul hingga sebati. Sedia untuk dihidangkan bersama sotong goreng.
FOTO: thecrumbbag.tumblr.com