Cara Buat Shell Tart
Bahan-Bahan:
100g Marjerin
70g Butter
50g Gula Aising
1 biji Telur
290g Tepung Gandum
1 sudu kecil Esen Vanilla
Cara Membuat:
1. Pukul marjerin dan gula dgn menggunakan senduk kayu sehingga sebati (jangan putar lama sangat).
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Kurangkan atau tambah tepung jika perlu.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat dengan padat supaya ia tidak mudah berderai apabila masak.
5. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar ( Terpulang pada anda )
6. Bakar pada suhu 160C selama 15 minit.
7. Sejukkan di atas redai sebelum di simpan dalam bekas kedap udara atau terus buat tart kegemaran anda.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan