Kek Pisang dengan Cream Cheese
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan pisang di haluskan
2 teaspoons lemon juice
3 cawan tepung gandum
1 1/2 teaspoons baking soda
1/4 teaspoon garam
3/4 cawan butter di lembutkan suhu bilik
1 1/4 cawan gula castor
3 telur gred A
2 teaspoons vanilla
1 1/2 cups buttermilk ( 1 1/2 cup milk + 1 1/2 tablespoon cuka/lemon juice)
Frosting
1/2 cawan butter di lembutkan.
250 gram cream chesse
1 teaspoon vanilla
2 cawan gula icing
Walnut di cincang. – untuk hiasan
Cara:
Acuan 9×9
Lenyekkan pisang. ketepikan
Campurkan tepung gandum, baking soda, garam dan ayak.
Pukul butter dengan gula sehingga sebati dan gebu.
Masukkan telur sebiji2 sehingga adunan sebati.
Letakkan vanila.
Masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk.
Akhir sekali masukkan pisang dan gaul rata.
Bakar sehingga masak.
Apabila sejuk. Masukkan ke dalam peti sejuk. Sejukkan
sekurang2nya 1 jam sebelum di sapu krim.
Cara buat krim:
Lembutkan cream chesse dan butter.
Pukul sehingga sebati.
Masukkan gula dan esen vanila. Mesin sehingga nampak lembut dan gebu.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan