Resepi Roti Nan Cheese
Bahan Doh:
375 gram tepung gandum
125 gram tepung naik sendiri
125 ml plain yogurt
1 sudu kecil serbuk yeast
250 ml air suam
1 sudu besar butter / marjerin / minyak masak
1 sudu besar gula
sedikit garam
Bahan Toping :
50 gram cheddar cheese - parut halus
50 gram mozarella cheese
1 sudu teh gula pasir
Cara Membuat :
Rendam terlebih dulu yis di dalam air suam, tunggu sehingga timbul / berbuih. Sementara itu campurkan tepung gandum, tepung naik sendiri, gula garam dan butter dan digaul rata. Masukkan yeast dan yogurt, uli sehingga sebati masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga adunan agak lembut, dan bulat2kan untuk di peram seketika ( sampai kembang dan gebu). canai leper taburkan cheese. Canai another nan, tindihkan dan canai semula dan bakar dlm kuali tanpa minyak dengan api kecik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan