Cream Puff Gebu
Bahan Custard Cream
300gm susu segar
1sudu kecil esen
1biji kuning telur sahaja
50gram gula
25gram tpg custard
30gram tpg jagung
300gram fresh cream
Caranya;
1)Panaskan susu + esen seketika n ttup api
2)Dalam bekas lain ambil kuning telur + gula+ tpg custard + tpg jagung kacau pakai whisk dan masukkan 1/2 susu panas tadi dan kacau sebati
3)Ambik campuran tadi masukkan dalam 1/2 susu panas dan kacau di atas dapur hingga pekat dan masak
●Bahan Puff
350ml air masak biasa(admin guna air ro)
100gm butter
1sudu besar gula
1/4sudu kecil garam
125g tepung gandum
3biji telur
Caranya;
1)Masak air dan mentega hingga cair,masukkan gula,garam dan tepung.
2)Masak hingga likat dan tepung tidak melekat pada periuk(maknanya tepung dh masak)
4)Masukkan dalam mixer dan tunggu hingga sejuk
5)Baru tambahkan telur sebiji demi sebiji kacau pakai mixer halaju rendah dan mix sebati
6)Masukkan dalam piping bag mengikut nozle bunga kesukaan(admin guna nozle bintang *5*)pipekan di atas dulang yang dilapik parchment paper/silicon paper(tanya kedai untuk bakar biskut)
7)Bakar mengikut kesesuaian suhu oven masing-masing(admin guna suhu 180°C/45minit)
8)Pipekan custard cream/chantilly cream/coklat cream
9)Jangan lupa share resepi ni..
selamat mencuba semua..
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan