share dari link fb ~ Alinah Binte Ali added 5 new photos.
TEKONE TSUKUNE - JAPANESE
◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆◆
THURSDAY - 19•03•2015
RECIPE BY : ALINAH BINTE ALI
BAHAN (A) :
2000 GRAM AYAM / DAGING CINCANG JENAMA RAMLY
200 GRAM PARUTAN MOUNTAIN YAM (UBI ULU)
10 SUDU TEH JUS LEMON
5 BIJI BAWANG BESAR DIDADU
3 BIJI TELUR DIKOCOK
2 POKOK HIRISAN DAUN KUCAI
BAHAN (B) :
LIDI SATAY SECUKUP NYA
BAHAN (C) : DICAMPURKAN
1 CAWAN MINYAK
1/2 CAWAN AIR
DAUN PANDAN UNTUK DIBUAT SAPUAN
CARA NYA :
CAMPURKAN KESEMUA BAHAN (A) DAN GAUL SEHINGGA RATA. MASUKKAN KEDALAM BEKAS BERTUTUP DAN PERAP SEMALAMAN DIDALAM PETI AIS.
SETELAH ITU DAGING PERAP DIKEPAL SEPERTI SOSEJ. DAN CUCUKKAN DENGAN LIDI SATAY DIBAHAGIAN TENGAH NYA.
SAPUKAN MINYAK KEATAS DAGING DAN KEMUDIAN DIPANGGANG ATAS BARA SELAMA 15 MINIT. ATAU DIPANGGANG DIDALAM KETUHAR SELAMA 15 - 20 MINIT DENGAN SUHU 160 - 180 DARJAH SELSIUS. ATAU DIGORENG SAHAJA.
HIDANG DENGAN BERBAGAI JENIS NASI, ROTI ATAU MASUKKAN KEDALAM KUAH MASAK MERAH, KUAH KARI, KUAH KICAP GODOK ATAU SAMBAL TUMIS DARAT.
JIKA MAKAN BERSAMA ROTI, HIDANGKAN BERSAMA KENTANG GORENG, TOMATO, SALADA, MAYONNAISE SERTA SOS CILI.
SELAMAT MENCUBA DAN SALAM MESRA.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan