RESEPI IKAN BAUNG SUNGAI MASAK LEMAK CILI API
Bahan-bahannya:
● 2 ekor ikan saiz sedang / 1ekor besar
(basuh gunakan limau nipis/asam jawa utk hilangkan hanyir)
● 1 1/2 cawan santan pekat
● 5-10 biji cili api - ikut tahap pedas yg kita suka
● sedikit kunyit hidup
● 1 keping asam gelugur
● 1 helai daun kunyit- hiris
Cara memasaknya:
1. Tumbuk kunyit dan cili api sampai lumat
2. Masukkan semua bahan dalam kuali masak dgn api perlahan
sentiasa kacau agar santan tidak pecah.
3. Tambahkan garam secukup rasa
biar hingga ikan masak
(tambah hirisan cili, tomato dsg jika suka)
selamat mencuba
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan