Puding Roti Butter dengan Sos Vanila
Bahan-bahan:
800 ml susu segar
10 biji telur
220 gm gula pasir
1 sudu besar perisa vanilla
1-2 buku roti
1 buku butter
Sedikit kismis atau kurma
Sos Vanila
200 ml susu segar
4 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar perisa vanila
Cara membuatnya:
1 Campurkan susu segar, telur, gula pasir dan satu sudu perisa vanilla ke dalam mangkuk dan pukul sebati.
2 Ambil acuan pembakar, sapukan butter kemudian susun roti dan sapukan butter pada roti. Setelah siap taburkan kismis atau kurma yg dicarik-carik.
3 Buat lapisan roti kedua dan sapu butter kemudian tabur kismis.
4 Buat lapisan seterusnya sehingga roti habis dan susun seperti langkah di atas.
5 Curahkan campuran susu tadi ke dalam acuan roti.
6 Panaskan ketuhar 150 darjah dan masukkan acuan ke dalam oven, bakar sehingga masak.
Cara membuat sos:
1 Bancuh tepung kastard dengan sedikit air, ketepikan.
2 Dengan menggunakan periuk, panaskan 200 ml susu segar bersama 4 sudu besar gula dan 1 sudu perisa vanila, panaskan sehingga gula pasir cair.
3 Kecilkan api dan masukkan bancuhan tepung kastard sedikit demi sedikit hingga sos pekat.
4 Boleh tambah sedikit butter untuk lebih kilat dan sebiji kuning telur.
Selamat mencuba. SILA KONGSIKAN DGN RAKAN2 ANDA KLIK SHARE
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Bahan-bahan:
800 ml susu segar
10 biji telur
220 gm gula pasir
1 sudu besar perisa vanilla
1-2 buku roti
1 buku butter
Sedikit kismis atau kurma
Sos Vanila
200 ml susu segar
4 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar perisa vanila
Cara membuatnya:
1 Campurkan susu segar, telur, gula pasir dan satu sudu perisa vanilla ke dalam mangkuk dan pukul sebati.
2 Ambil acuan pembakar, sapukan butter kemudian susun roti dan sapukan butter pada roti. Setelah siap taburkan kismis atau kurma yg dicarik-carik.
3 Buat lapisan roti kedua dan sapu butter kemudian tabur kismis.
4 Buat lapisan seterusnya sehingga roti habis dan susun seperti langkah di atas.
5 Curahkan campuran susu tadi ke dalam acuan roti.
6 Panaskan ketuhar 150 darjah dan masukkan acuan ke dalam oven, bakar sehingga masak.
Cara membuat sos:
1 Bancuh tepung kastard dengan sedikit air, ketepikan.
2 Dengan menggunakan periuk, panaskan 200 ml susu segar bersama 4 sudu besar gula dan 1 sudu perisa vanila, panaskan sehingga gula pasir cair.
3 Kecilkan api dan masukkan bancuhan tepung kastard sedikit demi sedikit hingga sos pekat.
4 Boleh tambah sedikit butter untuk lebih kilat dan sebiji kuning telur.
Selamat mencuba. SILA KONGSIKAN DGN RAKAN2 ANDA KLIK SHARE
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan