Ahad, 19 Oktober 2014

Putu piring!


share dari link fb ~Resepi masakan mak tom's

Putu piring!

Bahan-Bahan
600 g tepung beras, diayak dan dijemur sebentar
450 g gula melaka
300 ml air kelapa
450 ml air sejuk
1 biji kelapa parut yang dibuang kulit arinya
5 helai daun pandan, disiat-siat

Cara :

1. Tepung dan daun pandan dikukus selama 5 minit. Angkat dan jemur pula sehingga ia kering.

2. Campurkan air kelapa dan air sejuk. Kemudian dimasukkan ke dalam tepung tadi lalu digesek gesek sehingga keadaan tepung tadi menjadi lembap berderai.

3. Gaul sedikit garam bersama-sama kelapa parut. Kukus selama 15 minit.

4. Gula melaka dihiris halus-halus.

5. Siapkan kukusan putu piring. Alaskan acuan putu piring dengan kain bersih lalu dibubuh dengan separuh adunan tepung. Bubuh pula gula melaka dan tutupkan dengan separuh lagi tepung. Tutuplah acuan ini rapat-rapat dan kukuslah is hingga masak.

6. Apabila masak, keluarkan dari acuan dan aturkan di dalam piring yang sudah dibubuh kelapa parut.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan