Resepi keropok lekor
1kg ikan kembung atau apa jenis ikan
300 gm tpg ubi (1 1/2 cwn)
150ml air sejuk dr peti (3/4 cawan)
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil ajinomoto jika suka tp dlm kebanyakan keropok lekor kedai mmg taruk
caranya
1. Asingkan isi ikan dr tulangnya..potong kecil2 ye
2. Masukkan dlm food prosessor ..kisar hingga hancur dan masukkan garam dan ajinomoto ...kemudian masukkan air ...kisar lagi dan masukkan tepung sedikit demi sedikit
3. jika food prosessor tak berupaya nak kisar atau dgn banyak atau takut rosak buat separuh2 dahulu
4. dan satu lagi cara kisar dulu isi ikan dan air, garam serta ajinomoto kemudian keluarkan dr food prosessor dan masukkan dlm bekas besar baru masukkan tepung dan kacau hingga sebati
5. tabur tpg ubi atas alas pencanai... dgn menggunakan sudu besar ambil lbh
kurang 2 sudu besar adunan letak atas alas pencanai dan tabur sedikit tpg ubi atas adunan ikan tadi... uli adunan ikan tadi memanjang..buat sampai habis ye
6. Sebelum tu panaskan air hingga mendidih dan masukkan keropok tadi jgn
masukkan semua masukkan beberapa batang dulu..kacau supaya keropok tak melekat didasar periuk
7. rebus hingga keropok itu terapung seketika dan angkat serta toskan
8. kalau nak goreng terus taknak rebus pun boleh..tp saya lebih suka yang rebus dulu baru goreng
9. Selamat mencuba
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan