Resepi Neapolitan Cheesecake
Base: Kek Chiffon
A:
15g serbuk koko
1/4C air panas
*1/2st chocolate emulco
B:
2 kuning telur
50g gula kastor
75g tepung superfine
1/2st + 1/4st baking powder
1/4st soda bikar
1/8C minyak jagung
1/2st esen vanila
C:
2 putih telur
1/8st cream of tartar
35g gula kastor
Cara:
1. Larutkan serbuk koko & choc emulco dalam air panas. Ketepikan.
2. Dalam satu bekas, campurkan kesemua Bahan B. Masukkan larutan koko tadi dan kacau rata.
3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan separuh gula. Pukul dengan kelajuan tinggi, masukkan selebih gula dan pukul hingga kental.
4. Gunakan kaedah kaup balik, kaupkan adunan putih telur ke dalam adunan tadi.
5. Tuang dalam bekas 9" dan bakar secara bain marie dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 25-30 min, 175C.
6. Sejukkan kek pada suhu bilik di atas redai (masih dalam loyangnya).
Cheese filling:
60g butter,
200ml whipping cream
250g cream cheese, suhu bilik
50g gula kastor
40g tepung gandum/superfine, ditapis
2sudu besar + 2sudu kecil tepung jagung, ditapis
4 biji kuning telur
1sudu kecil jus limau/lemon
4 biji putih telur
1/4sudu kecil cream of tartar
70g gula kastor
50g white chocolate, dicairkan
1st strawberry paste + beberapa titis pewarna merah
Cara Membuat:
1. Sediakan springform pan 9" yang digris dan dialas baking paper pada dasar dan kelilingnya. Letakkan kek sponge coklat di dalam. Ketepikan.
2. Pukul cream cheese, butter, 40g gula kastor dan whipping cream hingga sebati. Masukkan campuran tepung diayak dan adun rata. Masukkan kuning telur dan jus lemon, pukul sebati. Bahagikan adunan kepada dua ( berat 335g setiap satu).
2. Masukkan white chocolate cair ke dalam satu adunan. Masukkan strawberry paste + pewarna ke dalam adunan yang lagi satu.
3. Dalam bekas bersih, pukul 2 biji putih telur dengan 1/8st cream of tartar hingga berbuih. Masukkan 30g gula kastor sedikit demi sedikit dan pukul hingga kembang dan ringan. Kaup balikkan ke dalam adunan keju coklat perlahan-lahan. Bakar dalam oven 160C selama 25-30 minit secara waterbath. Pastikan ketinggian air lebih kurang paras kek coklat.
4. Beberapa minit sebelum adunan keju white coklat masak, pukul baki 2 biji putih telur dengan 1/8st cream of tartar bersama baki 30g gula hingga bertanduk. Kaup balikkan ke dalam adunan keju strawberry.
5. Tuangkan adunan keju strawberry di atas adunan keju coklat dan bakar lagi 30-40minit atau hingga permukaan atas cheese kelihatan sedikit kering dan bahagian tengah tidak lagi bergoyang.
6. Renggangkan pintu oven sedikit, biarkan kek sejuk dalam oven lebih kurang 1 jam. Seterusnya sejukkan pada suhu bilik (masih dalam loyangnya) dan simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dikeluarkan dari loyangnya.
7. Hias dengan fresh cream atau mengikut citarasa anda.Yang penting kekemasan pada kek.. dan ketika memotong...,
tips- ketike memotong, pisau perlu di rendamkan dalam air panas seketika sebelum memotong ...ia akan menghasilkan potongan yang kemas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan