Kek Kukus Labu Berkaramel
Bahan-bahan.
1/2 buah labu (anggaran 400-500gm) dibuang biji dan kulit dan dipotong dadu
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan mentega / butter
1 cawan susu segar
1 cawan gula perang (juga boleh di gantikan dengan gula pasir biasa)
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu serbuk naik sendiri
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara
Rebus Labu sehingga empuk. Tapis. Jangan buang air dan lebihan hampasnya. Sejukkan.
Kemudian, masukkan tepung gandum, mentega dan gula dan kacau menggunakan whist. Masukkan susu segar, telur, esen vanilla dan garam. Akhir sekali masukkan labu yang telah disejukkan tadi.
Kukus selama 20-30 minit dengan air yang sudah menggelegak
Bagi membuat karamel labu, gunakan air lebihan labu dan sedikit hampasnya. Ambil 1/2 cawan gula perang dan panaskan di dalam periuk kecil, masukkan air labu sedikit demi sedikit hingga menjadi karamel. (Sedikit pekat).
Siap sahaja kek terus curahkan karamel ini diatasnya. Juga boleh ditaburkan kismis atau sebarang kekacang.
Selamat Mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan